Välj rätt skyddsglasögon

Att skydda dina ögon vid skytte och jakt är viktigt, även om det inte är ett krav enligt de säkerhetsbestämmelser för civilt skytte (SäkB) som tagits fram. Reglerna gäller skytte med stålhagel.

897px-Elizabeth_Callahan,_women's_25-meter_sport_pistol_shootingDen som utövar elektronskytte behöver skydda sina ögon, likväl som den som föredrar lerduveskytte, gevär, pistol eller viltmål. Det är inte helt enkelt att välja rätt skyddsglasögon, men en rekommendation är att tänka på materialet, ytterglasets färg och typ av båge. Materialet ska vara polykarbonat, det är det enda som duger eftersom det är oerhört svårt att krossa sönder. Valet av färg på ytterglaset beror lite på vilken typ av skytte du ägnar dig åt. Ett gult glas framhäver ett landskaps kontraster medan ett brunt absorberar blått ljus och är således att föredra dagar då det är molnigt. De föremål du ser kommer att se ljusare ut, vilket underlättar för dig att se djur ifall vegetationen är tät. Lerduveskyttar föredrar vanligen någon orange nyans eftersom den är fördelaktig i starkt ljus, den orangea färgen minskar ljusmängden som når dina ögon och gör att du ser målet bättre.

En annan viktig sak för en lyckad jakt är att ha ett klart frontglas med antireflexbehandling (AR), detta är mest betydelsefullt under tidiga mornar och molniga dagar, ja vid alla tillfällen då ljuset är svagt. Ett tips är att få en högkvalitativ antireflexbehandling som släpper igenom 99% av ljuset, till skillnad mot ett standardglas som bara låter 92% gå igenom linsen. Allt ljus som inte släpps igenom reflekteras och kan således skrämma de djur som du är på jakt efter. Det är värt mycket att ha bra glas i sina skyddsglasögon av många anledningar. Glaset i de sämre varianterna kan, förutom ovanstående, ganska enkelt få repor. Satsa på kvalitet, det lönar sig i längden.

Att välja bågar är förhållandevis enkelt då man i stort sett kan välja vilken båge som helst. Det kan dock vara bra att tänka på att de inte sitter för lågt i ansiktet, vilket kan störa när man siktar.