Skytte – en sport för alla

Skytte är en väldigt jämlik sport eftersom den kan utövas av i stort sett alla som visar intresse för den. Det spelar ingen roll om man är ungdom, gammal, kvinna eller man alternativt har något handikapp såsom synnedsättning. Man tränar och tävlar på lika villkor, men med olika typer av hjälpmedel. Den som ser dåligt kan behöva en elektronskyttebox för att kunna höra siktbilden istället för att se den. I övrigt är det ingen skillnad. Att kunna koncentrera sig och vara tillräckligt harmonisk och lugn för att lära sig när det är dags att skjuta är A och O. Förutsättningarna blir på så sätt lika, oavsett om man ser bra eller har nedsatt syn.

size0Sporten kan utövas från låg skolålder, av både tjejer och killar. Vanligen börjar man sittandes med stöd, samt med luftpistol eller luftgevär. Man kan satsa på skytte och bli elitidrottare, men det går lika bra att göra det som träning och motion högt upp i åldrarna.

Den som inte ser så bra och använder en elektronskyttebox har samma förutsättningar som den som ser bra. Det är andra kvaliteter som avgör om man blir en bra skytt eller inte. Utöver elektronskytteboxen bör man införskaffa ett par bra skyddsglasögon, oavsett vilken typ av skytte man föredrar.

Materialmässigt är det polykarbonat som gäller, för att undvika krosskador. Färgen på ytterglaset beror på vilken typ av skytte man föredrar men det kan vara en bra idé att ha antireflexbehandlat glas och ett glas av tillräcklig kvalitet så att inte repor uppstår så lätt. Det finns skyddsglasögon med utbytbara frontlinser, med tanke på ljusförhållanden. Om man behöver glas med styrka på grund av synfel så sitter det inuti och går att lossa när det är dags för rengöring. Det går såklart också att köpa så kallade clip-ons för att skydda de glasögon man använder till vardags. Man kan köpa flera olika clip-ons till olika väderförhållanden och ljusstyrkor. Bågen bör sitta högt, så att den inte kan störa i samband med att man siktar. En båge för sportglasögon rekommenderas.