Elektronskytte för synskadade

Den som är synskadad och har skytte som hobby känner med största sannolikhet till elektronskytte. Det är lätt att tro att man som synskadad inte kan ägna sig åt skytte, men så är inte fallet. Elektronskytte går enkelt uttryckt ut på att höra istället för att se. Man hör en ton i öronen, vars frekvens ökar ju närmare tavlans mittpunkt man kommer. Rent praktiskt har man en box som genererar en så kallad sinuston, en ren ton utan några övertoner. Tongeneratorns sinuston består endast av en frekvens, inget annat.

160619-D-DB155-002Elektronskytteboxen är testad och beprövad av sakkunniga inom elektronskytte för att ge en ren ton och hög känslighet. Boxen har ett uppladdningsbart och utbytbart batteri, som kräver en timmes laddning för att man därefter ska kunna skjuta i cirka tio timmar. Tack vare batteridriften är boxen störningsfri och det förekommer inte heller några störningar från taveltransportörer. Det finns olika modeller på marknaden, vissa störningar kan förekomma i tidigare modeller. Men elektronskytteboxen utvecklas ständigt i samarbete med kunniga på området. Om du vill vara säker på att få tag på den bästa boxen kan det rekommenderas att höra av sig till en skytteklubb för att få goda råd.

Vad gäller kikarsikten kan boxen anpassas både till olika storlekar och typer. När man köper en ny box ingår åtminstone ett kikarsikte. Tonen är justerbar, hörlurar ingår, liksom kablar och laddare. En elektronskyttebox väger ungefär ett kilo.

Att använda skyddsglasögon vid skytte och jakt är viktigt i allmänhet men i synnerhet när det handlar om skytte med stålhagel. Inom civilt skytte finns säkerhetsbestämmelser (SäkB) som reglerar allt skytte på civila banor, likväl som vid fältskytte i terräng. Sveriges skytteklubbar följer SäkB och enligt de senaste bestämmelserna är det krav på att använda skyddsglasögon när man skjuter med stålhagel. Enligt säkB ska både skytten och andra som står mindre än 30 meter bort bära skyddsglasögon.